Iedereen kan zonder controle door een arts via internet receptmedicijnen kopen, concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De consumentenorganisatie bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptmedicijnen zonder doktersvoorschrift, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, India en Singapore.

In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn volgens de Consumentenbond dan ook duidelijk illegaal en vragen betalingen in cash of met cryptovaluta's.

De Consumentenbond roept minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op actiever te waarschuwen voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van zware medicijnen.

'Websites ontduiken regelgeving'

"Het is zorgwekkend dat deze professioneel ogende websites nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken", aldus directeur belangenbehartiging Olof King van de Consumentenbond.

"Die ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek op voorschrift van een arts in Roemenië."

Bij het bestellen van receptmedicijnen is de kwaliteit niet gegarandeerd, benadrukt de consumentenorganisatie. "Pillen kunnen in het bestelproces beschadigd raken en dan kan de werkzame stof te snel afgeven. Een behandelrelatie met een arts is ook essentieel, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen", stelt de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie liet de bestelde medicijnen controleren door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Uit die analyse bleek dat in bijna al die medicijnen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat.

Een kleine afwijking kan ook bij reguliere medicijnen voorkomen, maar in sommige soorten antibiotica zat te veel werkzame stof: 625 milligram in plaats van 500 milligram.