Facebook heeft gereageerd op horrorverhalen rond de werkzaamheden van moderatoren, die materiaal moeten controleren op schokkende inhoud. Sommige medewerkers zouden met een posttraumatische stressstoornis of een drugsprobleem kampen.

Die onthullingen werden door anonieme medewerkers in gesprek met technologiesite The Verge gedaan. De site sprak met huidige en voormalige moderatiemedewerkers van het bedrijf Cognizant.

Dat bedrijf wordt door Facebook ingehuurd om berichten, foto's en video's op het sociale netwerk te controleren. De medewerkers van het bedrijf spreken van onderdrukkende werkomstandigheden, te weinig pauze, overmatig toezicht en bovenal een baan met een hoge emotionele last.

De moderatoren moeten dagelijks honderden foto's en video's bekijken waarop grof geweld, seksueel misbruik en andere eventuele overtredingen van de richtlijnen van Facebook te zien zijn. Als de inhoud inderdaad over de schreef gaat, moeten de moderatoren de beelden offline halen.

Drugsverslaving en doodsangst

The Verge haalt medewerkers aan die een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen door de beelden die zij te zien kregen. Anderen ontwikkelden een drugsverslaving.

Een van de moderatoren zou dermate beïnvloed zijn door complotvideo's die hij moest beoordelen, dat hij de Holocaust begon te ontkennen en geloofde dat de aarde plat was. Ook zouden medewerkers vrezen voor hun leven en gewapend naar hun werk komen, uit angst voor oud-collega's die ontslagen zijn na het maken van te veel foute beoordelingen. De limiet zou op enkele fouten per week liggen.

De moderatoren zouden op jaarbasis 28.800 dollar (zo'n 25.000 euro) verdienen met hun werk, terwijl de gemiddelde Facebook-medewerker 240.000 dollar per jaar verdient. Facebook beloofde in de nasleep van het nepnieuwsschandaal rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel meer moderatoren aan te nemen, tot wel twintigduizend. Die mankracht wordt deels buiten het bedrijf gezocht.

Facebook moedigt werknemers aan te klagen

Uren na het plaatsen van het artikel publiceerde Facebook een verklaring, hoewel het artikel van The Verge daarin niet expliciet wordt aangehaald. "We weten dat er veel vragen, misverstanden en aantijgingen zijn rond Facebooks moderatiepraktijken, inclusief hoe wij als bedrijf de mensen achter dit belangrijke werk verzorgen en betalen", schrijft operationeel Facebook-topman Justin Osofsky.

"We blijven graag horen van onze moderatoren, onze partners en zelfs de media, die ons aansprakelijk houden en ons de kans geven om ons te blijven verbeteren", aldus Facebook. Het bedrijf zegt regelmatig rigoureuze controles uit te voeren bij alle bedrijven die het in de arm neemt. "Wij moedigen alle werknemers van partners aan om met hun zorgen naar het hr-team van hun werkgever te gaan", stelt Facebook.

Cognizant reageerde tegenover CNBC op het verhaal van The Verge. "We hebben eerder actie ondernomen om deze en andere zorgen van onze medewerkers aan te pakken", aldus het moderatiebedrijf. "Cognizant doet er alles aan om een gezonde, veilige en positieve werkomgeving te bieden voor al onze medewerkers."