De Russische hackersgroep Fancy Bear zou volgens onderzoekers van Microsoft verantwoordelijk zijn voor cyberaanvallen op twee Europese denktanks en een Duitse non-profitorganisatie.

Fancy Bear is de hackersgroep die ook wordt verdacht van een aanval op de Amerikaanse Democratische Partij tijdens de verkiezingen in de VS. De hackers zouden in opdracht van de Russische overheid opereren.

In de periode tussen september en december 2018 hebben de hackers volgens Microsoft 104 accounts aangevallen. Deze accounts zijn van leden van de denktanks Aspen Institute en German Marshall Fund. Medewerkers hiervan wonen in België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenië en Servië.

Ook de Duitse vereniging voor buitenlands beleid was een doelwit. De hackers verzonden phishingberichten naar hun doelwitten, in een poging hun inloggegevens te bemachtigen. Ook probeerden ze met e-mails malware te versturen.

Website tegen desinformatie van de Russen

Microsoft heeft de non-profitorganisatie en de denktanks op de hoogte gebracht van de aanvallen.

De German Marshall Fund is verantwoordelijk voor de website Hamilton 68, waarop desinformatie van de Russen op sociale media wordt bijgehouden.