Twee Pokémon Go-gerelateerde YouTube-accounts zijn maandag korte tijd uit de lucht geweest omdat een YouTube-algoritme ze per abuis had aangemerkt als kinderporno. De twee YouTubers, Brandon Martyn (Mystic7) en Nick Oyzon (Trainer Tips) lieten dat weten op Twitter en hun - inmiddels herstelde - YouTube-accounts.

De YouTube-accounts van Martyn en Oyzon zijn populair; Trainer Tips heeft ruim 800.000 abonnees en Mystic7 heeft er 1,7 miljoen.

Martyn en Oyzon kregen in eerste instantie geen uitleg van YouTube over de specifieke reden waarom hun accounts waren verwijderd. Pas na eigen onderzoek kwamen de YouTubers erachter dat de schuld bij een algoritme lag.

Beide YouTubers gebruikten regelmatig de afkorting 'CP' in de titels van hun videos; 'combat power' of CP wordt in Pokémon Go gebruikt om de kracht van een Pokémon aan te duiden.

Video's met die afkorting worden opgemerkt door het YouTube-algoritme dat ongepaste video's opzoekt, omdat deze ook kan staan voor 'child porn'. Het algoritme heeft waarschijnlijk op basis daarvan de YouTube-kanalen afgesloten. Van Oyzon werden zelfs alle Google-accounts afgesloten, inclusief zijn e-mailadres.

In een video die Oyzon op YouTube plaatste wijst hij erop dat dit probleem al langer bekend was. Onder andere fanaccounts voor de worstelaar CM Punk en de Disney-game Club Penguin zouden al eerder vanwege de verwarring met de afkorting uit de lucht zijn gehaald.