SHANGHAI - Voor slechts 116 yuan (14 euro) wordt de Chinees Han Bin mogelijk de trotse bezitter van een Volkswagen Passat. Als het hem ten minste lukt om een rechtszaak te winnen van het gedesillusioneerde bedrijf dat hem de auto via internet verkocht.

De 20-jarige Han deed zijn bod waarschijnlijk voor de grap. Een tweedehands Passat kost in China normaalgesproken zo'n 100.000 yuan (ruim 12.000 euro). Maar toen de deadline was verstreken, sloeg de inwoner van Shanghai van verbazing achterover. Hij kreeg een mededeling van Eachnet.com, China's grootste veilingsite, dat de auto voor hem was. Hij bleek de enige die op de wagen had geboden.

Zo gemakkelijk verging het Han daarna niet meer. Het autobedrijf Yongda wilde hem de Passat niet meer verkopen, waarna de kantoorklerk naar de rechtbank stapte.

Een woordvoerder van Yongda snapt er nog steeds niets van: "Dit is ongelofelijk. We proberen uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus Zhu Baocheng. "Misschien was het een menselijke fout, maar ook een technische storing kan de oorzaak zijn."

"We hebben geprobeerd Han op andere gedachten te brengen, maar hij wilde niet luisteren", aldus Zhu. "Maar ja, zo zullen de meeste mensen in zijn positie wel gereageerd hebben."