DEN HAAG - Minister Donner van Justitie heeft zijn afschuw uitgesproken over de antisemitische videoclip 'Housewitz'. Hij noemde de videoreclame voor het niet-bestaande technofeest Housewitz "walgelijk". Donner deed dat maandag tijdens een persoonlijk gesprek met de Israëlische ambassadeur Margalit, zo maakte een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Donner wijst zowel het maken als het verspreiden en tonen op een website van een dergelijke onsmakelijke videoclip, waarmee het lot van de slachtoffers van de holocaust wordt misbruikt en geridiculiseerd, ten stelligste af.

Discussie

De clip, die door een Nederlander is gemaakt en was bedoeld als grap, staat al twee maanden op GeenStijl.nl. In juni werd er druk over gediscussieerd, toen keken nog bijna 50.000 mensen. In juli was de discussie klaar, aldus GeenStijl, en trok het filmpje nog maar 10.000 kijkers.

In augustus stroomden internetters massaal toe nadat het Poolse Auschwitz-museum bij de Nederlandse ambassade in Warschau zijn beklag had gedaan over het filmpje en er een internationale rel ontstond. De Poolse overheid eiste dat de Nederlandse autoriteiten de maker van de omstreden Auschwitz-video Housewitz zou straffen en de video van de site laat verwijderen.

Waarschuwing

GeenStijl keurt de actie van de maker sterk af, maar "het is geen nazi-propaganda en niet strafbaar", aldus een woordvoerder eerder. Wel is op de pagina waar het filmpje staat, een waarschuwing in het Pools toegevoegd, die was er al in het Engels.

Strafbaar

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam onderzoekt of de videoclip en het vertonen ervan strafbaar is. Het is de tweede keer dat het OM naar de zaak kijkt, aldus een woordvoerder. De eerste keer werd niets strafbaars geconstateerd, maar nadat het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangifte had gedaan en omdat de clip nog steeds op internet wordt vertoond, heeft het OM de zaak opnieuw in onderzoek.