DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen naar mogelijk strafbare uitingen op het Amerikaanse extreemrechtse webforum Stormfront, dat ook een Nederlandse afdeling heeft. Dat heeft minister Donner van Justitie laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van de SGP en het CDA.

De fracties hadden er bij Donner en minister Bot van Buitenlandse Zaken op aangedrongen de website te blokkeren, omdat er volgens hen veel ernstige antisemitische uitingen op voorkomen. Onder de forumdeelnemers die zich daaraan schuldig maken, bevinden zich relatief veel Nederlanders, aldus de Kamerleden Van der Staaij (SGP) en De Nerée tot Babberich (CDA).

Maatregelen

Ze hadden de ministers ook gevraagd de identiteit van de Nederlanders te achterhalen en hen vervolgens strafrechtelijk te vervolgen. Ook willen de partijen dat Donner en Bot de Amerikaanse autoriteiten vragen maatregelen te nemen tegen Stormfront, dat gevestigd is in Florida. Donner zegt nog niet op de vragen te kunnen ingaan, omdat het onderzoek van het OM nog loopt.

Stormfront noemt zichzelf een "discussieplatform voor blanken met rechtse idealen, (volks-)nationalisten, racialisten en ja zelfs nationaal-socialisten". Het forum is alleen bedoeld als "virtuele vrijhaven om je rechtse mening te geven". Stormfront zegt verder niets te maken te hebben met de rechts-radicale splintergroepering Stormfront Nederland (SFN).

Lastig onderzoek

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zegt dat politie en justitie al ruim drie maanden onderzoek naar eventuele Nederlandse betrokkenen doen. "Het is een lastig onderzoek", zegt hij, "omdat de deelnemers veelvuldig gebruik van bijnamen maken. We proberen in samenwerking met de provider in Amerika er achter te komen om welke mensen het gaat."

De zegsman kan dan ook niet aangeven wanneer het onderzoek wordt afgerond. "We zijn nog volop bezig."