De overheid van Nieuw-Zeeland gaat het spionagerisico omtrent de Chinese telecomfabrikant Huawei opnieuw beoordelen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern maandag gezegd.

In november besloot de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst nog dat een internetprovider geen gebruik mocht maken van Huawei-apparatuur, omdat het risico daarvoor te groot was.

De Verenigde Staten hebben meermaals gewaarschuwd voor vermeende spionagerisico's omtrent het gebruik van Huawei-apparatuur. Het land waarschuwt - zonder publiek bewijs - dat China apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. Ook probeert de VS bondgenoten te overtuigen om apparatuur van de Chinese telecomfabrikant te weren uit hun toekomstige 5G-netwerken.

Nieuw-Zeeland is onderdeel van de inlichtingengemeenschap Five Eyes, die verder bestaat uit Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk zouden onlangs hebben besloten om Huawei-apparatuur niet helemaal te verbieden.

Premier Ardern zei maandag dat Nieuw-Zeeland zijn eigen risico-inschatting gaat maken. "Het is mooi om te zeggen dat de Five Eyes informatie delen, maar we maken onze eigen onafhankelijke beslissingen."