Canadese telecommunicatiegigant laat kinderen volgen

TORONTO - Canada's grootste telecommunicatiebedrijf heeft een systeem geïntroduceerd waarmee ouders via het internet kunnen nagaan waar hun kinderen zijn. Het is 'Seek & Find' (zoek en vind) genoemd en is opgezet door Bell Canada.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van plaatsbepalingssatellieten (GPS) en mobiele telefoons. Aan de hand van het signaal van het mobieltje kan de locatie ervan worden bepaald. Computertechnologie maakt daar een landkaart van en die is via het internet te raadplegen. Ouders kunnen daarmee zien waar hun kinderen zijn, of in ieder geval waar hun mobieltje is. Ook kan worden geconstateerd wanneer een kind bijvoorbeeld van school op weg naar huis is, als wordt afgesproken dat het mobieltje wordt ingeschakeld bij het verlaten van de school.

Uiteraard is deze dienst niet alleen te gebruiken voor ouders en hun kinderen. Ook in werksituaties kan het nuttig zijn te weten waar collega's zijn zonder dat die zich moeten melden. In de sportwereld en andere takken van de maatschappij worden eveneens toepassingsmogelijkheden gezien. Voorwaarden zijn dat de locaties binnen het dekkingsgebied van de mobiele telefonie liggen, dat de mobieltjes aanstaan, en dat geschikte toestelletjes worden gebruikt. De personen die worden opgespoord, krijgen daarover een tekstbericht op hun toestel.

Ter beveiliging van de privacy zijn voor het raadplegen van de internetgegevens wachtwoorden nodig. Ook dienen formulieren te worden ingevuld waarmee alle betrokken partijen toestemming geven voor het zoeken en vinden via deze dienst. Er kan een abonnement voor worden afgesloten (vijf Canadese dollar per maand) of per gebruik worden betaald (vijftig Canadese cent per keer).

Tip de redactie