Russische autoriteiten en internetaanbieders gaan Rusland afsluiten van de rest van het internet. Het gaat om een geplande test.

Het experiment moet uitwijzen of Rusland blijft functioneren als het internetverkeer in het land blijft, schrijft ZDNet op basis van de Russische nieuwsorganisatie RosBiznesKonsalting (RBK). Het Russische parlement diende eind vorig jaar hier een wetsvoorstel over in.

Daarin staat dat het Russische internet helemaal op zichzelf staand moet kunnen werken. Het land kan daarop terugvallen als er een situatie ontstaat waarin Rusland zich van de buitenwereld wil afsluiten.

Russische telecomaanbieders moeten "technische oplossingen" inbouwen om het internetverkeer via punten te laten verlopen die zijn goedgekeurd door of in handen zijn van Roskomnadzor, de Russische telecomwaakhond. Op die manier wil Rusland ervoor zorgen dat internetverkeer tussen Russische gebruikers binnen het land blijft en niet via buitenlandse servers verloopt, omdat die afgeluisterd zouden kunnen worden.

'Grote verstoringen in het internetverkeer'

Het is niet bekend wanneer de test zal plaatsvinden. Internetaanbieders zouden akkoord zijn gegaan met het voorstel, maar niet met de technische maatregelen die getroffen moeten worden. Volgens de aanbieders zal het tot grote verstoringen in het Russische internetverkeer leiden.

Rusland probeert internetverkeer al langer binnen de landsgrenzen te houden. In 2017 stelden Russische autoriteiten dat 95 procent van het internetverkeer in 2020 binnen Rusland zou moeten verlopen.