SAN FRANCISCO - Google stopt voorlopig met de digitalisering van auteursrechtelijk beschermde boeken. De populaire zoekmachine is van plan om alle Engelstalige boeken in vijf grote bibliotheken te digitaliseren. Maar onder druk van uitgevers stopt Google hiermee tot november zodat rechthebbenden opname in de zoekmachine kunnen voorkomen.

Dat bleek zaterdag uit een verklaring op de website van Google Print . "De houders van de auteursrechten kunnen zo bezwaar maken tegen opname", aldus Google-projectleider Adam Smith. Alle boeken die na 1922 zijn uitgegeven in de Verenigde Staten worden beschermd door copyright. In de resultaten van een zoekopdracht naar deze werken zullen alleen de alinea's rondom de gevonden zoektermen worden getoond.

De bibliotheken van de universiteiten van Oxford, Hardvard, Stanford en Michigan en de New York Public Library nemen deel aan het ambitieuze project. De zoekmachine wil niet aangeven hoeveel boeken er sinds de start in oktober vorig jaar zijn opgenomen in de testversie van de digitale bibliotheek.

Volgens conservatieve schattingen heeft de zoekmachine inmiddels enkele tienduizenden boeken opgenomen in zijn database. Alle grote uitgevers in de VS en het Verenigd Koninkrijk doen mee aan de digitalisering, aldus de internetonderneming. Google biedt uitgevers de mogelijkheid bij de digitale boekfragmenten een verwijzing naar hun internetwinkel op te nemen om zo klanten voor de papieren editie te trekken.

De Amerikaanse uitgevers zijn niet onverdeeld gelukkig met de plannen van Google. Door uitgevers bezwaar te laten maken in plaats van hen vooraf om toestemming te vragen, keert Google volgens critici het auteursrecht om.