Slechts helft Versatel-klanten kan voetbal zien

HILVERSUM - Slechts de helft van de 20.000 aangemelde Versatel-klanten kunnen vrijdagavond via dat systeem rechtstreeks naar een wedstrijd uit de eredivisie kijken. Dat meldde het telecom- en kabelbedrijf vrijdag. Versatel verwierf de live-rechten van de Nederlandse competitie tot 2008 voor een jaarlijks bedrag van 30,5 miljoen euro.

Als oorzaak geeft het concern op dat het technisch onmogelijk bleek om alle aangemelde klanten op tijd aan te sluiten. De mensen moeten worden bediend via een zogeheten ADSL2+-aansluiting, een zeer snelle internetverbinding via welke de televisiebeelden bij de klant komen. Het bedrijf zet nu alles op alles om iedereen voor het eind van de maand aan te sluiten. Topman Raj Raithatha heeft de indruk dat dat wel gaat lukken.

De Consumentenbond richtte deze week een meldpunt in op de internetpagina van de bond waar mensen hun ervaringen met het Versatelabonnement kunnen geven. "Nog voor het voetbal begint, kregen we al 170 reacties. Enkele positieve, maar het merendeel met klachten", zegt een woordvoerster van de belangenorganisatie. Ze verwacht na het weekend nog meer reacties.

Versatel

Eerder deze maand erkende Versatel dat de 20.000 klanten voor het live-voetbal ver achterblijven bij de verwachtingen. Het concern heeft minstens 100.000 klanten voor ogen. Voor Raithatha blijft die doelstelling bestaan. Aan het einde van het jaar rekent hij op 100.000 klanten.

Vincent Schildkamp, Koert Westerman en Arnoud Lips worden de drie gezichten van het voetbal bij Versatel. Vincent Schildkamp (30) presenteerde al het voetbalprogramma bij Canal+ en voorzag wedstrijden van commentaar. Koert Westerman (40) gaf commentaar bij het eerste divisie- en bekervoetbal op SBS6. Op RTL5 was hij te horen bij het buitenlandse voetbal. Daarnaast was Westerman actief als schrijvend journalist voor onder meer Voetbal International. Arnoud Lips (37) komt van de Amsterdamse zender AT5, waar hij zowel als verslaggever als presentator werkte.

De drie presentatoren zijn te zien op het hoofdkanaal. Wie daar op afstemt, ziet alle hoogtepunten van dat moment. "We hebben goed gekeken naar de Langs de lijn-formule", zei Reinout Oerlemans, verwijzend naar het NOS-radioprogramma dat schakelt tussen de verschillende wedstrijden. Oerlemans bedrijf Eyeworks is verantwoordelijk voor de productie van het voetbal.

Voetbal

Op het hoofdkanaal van Versatel wordt op zaterdagavond en zondagmiddag tijdens een studioprogramma ook geschakeld tussen de verschillende wedstrijden. In de studio zijn gasten, meestal een journalist en een oud-voetballer, aanwezig en ongeveer veertig man publiek. De kijker krijgt ondertussen alle doelpunten en mooie acties te zien.

Wie de wedstrijd van zijn favoriete club zonder onderbrekingen wil zien, kan naar die specifieke wedstrijd schakelen. Dit kan ook op een later moment. "Versatel geeft een voorschot op de televisiebeleving van de toekomst", zei Oerlemans vrijdag bij een presentatie van Versatel. De producent verwacht dat kijker steeds actiever met televisie zal bezig zijn. Hij krijgt meer eigen keuzemogelijkheden.

De uitzendingen van Versatel komen op vrijdag vanaf locatie, uit de catacomben van het stadion waar de vrijdagavondwedstrijd wordt gespeeld. Door het slechte weer van vrijdag vreesde men bij Versatel nog voor het doorgaan van de seizoensopening AZ - Sparta. Over een plan-B werd vrijdagmiddag nog nagedacht. De vrijdagavondwedstrijd is ook bij RTL5 te zien.

Tip de redactie