Webwinkels waarop bepaalde legale drugs worden aangeboden gebruiken steeds vaker de betaalapp Tikkie voor betalingen, concludeert Brandpunt+ na onderzoek.

Het gaat om zogenoemde 'research chemicals'. Dat zijn chemische middelen die in de praktijk functioneren als drug, maar nog niet verboden zijn.

Brandpunt+ deed een steekproef bij negentien verschillende webshops die 'research chemicals' aanbieden. Drie van de websites maakten gebruik van Tikkie.

De meeste webwinkels die drugs aanbieden werken volgens Brandpunt+ met iDEAL. Maar omdat banken en andere financiële instanties liever niet de drugshandel faciliteren, worden vaak iDEAL-contracten en PayPal-overeenkomsten opgezegd.

'Tikkie is niet bedoeld voor commercie'

Tikkie blijkt nu een populaire uitwijkmogelijkheid. De app wordt aangeboden door ABN AMRO en wordt hier volgens de bank gebruikt in de 'normale' consumentenvorm die niet bedoeld is voor zakelijke doeleinden, zegt het in een reactie tegen Brandpunt+.

Tikkie werkt op basis van verzoeken; een gebruiker verstuurt een betaalverzoek aan iemand anders en de ontvanger kan dan met één druk op de knop een iDEAL-betaling beginnen.

De websites zouden Tikkies limiet van 750 euro per dag omzeilen door meerdere telefoons te gebruiken voor de handel, schrijft Brandpunt+. ABN AMRO zegt maatregelen te gaan nemen.