Het e-mailadres van een medewerker van Nationale Opera & Ballet is woensdag gehackt, waardoor een persoon onbevoegd toegang heeft gekregen tot namen, e-mailadressen en telefoonnummers van ongeveer veertienhonderd contactpersonen.

Het gaat om het e-mailaccount van een communicatiemedewerker van Nationale Opera & Ballet, zegt Miek de Ruijter van het Amsterdamse theater donderdagavond tegen NU.nl.

De hacker heeft mogelijk inzicht gehad in de gegevens van met name zakelijke contacten en personeelsleden van Nationale Opera & Ballet. Het theater heeft donderdag zo'n veertienhonderd mogelijke slachtoffers over het datalek geïnformeerd en excuses aangeboden.

Het e-mailaccount is door de hacker gebruikt om nepfacturen te versturen. Hoeveel mensen zo'n valse factuur hebben ontvangen, kan het theater op dit moment "niet inschatten", zegt De Ruijter. "Het was een vrij standaard phishingmail, met een bijlage om een bedrag te betalen."

Het theater Nationale Opera & Ballet zegt het gehackte e-mailaccount te hebben afgesloten en de wachtwoorden van andere accounts te hebben gewijzigd. Ook is een extern bureau in de hand genomen om het incident te onderzoeken, zegt De Ruijter. Het theater gaat het datalek vrijdag melden bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens.