Pc 1600 keer per dag doelwit krakers

EINDHOVEN/AMSTERDAM - Een willekeurige internetcomputer krijgt dagelijks zeker zestienhonderd keer te maken met een inbraakpoging. Gemiddeld komt dat neer op meer dan één per minuut, blijkt uit een test van de Nederlandse computerbeveiliger Madison Ghurka.

Het Eindhovense bedrijf liet in opdracht van technologietijdschrift De Ingenieur 48 dagen lang een lokcomputer (honeypot) draaien en registreerde 77.238 aanvallen. Daarvoor werden 13.607 IP-adressen gebruikt, waarvan 786 uit Nederland.

Oprichter en testleider H. van de Looy van Madison Ghurka toonde zich donderdag niet verrast door de hoge aantallen. "De verwachting was niet veel anders en de cijfers lijken redelijk constant."

Bron

Computercriminelen voeren dit soort geautomatiseerde aanvallen over het algemeen uit om controle te krijgen over zoveel mogelijk systemen (zombies). Computers zijn op die manier zowel bron als doelwit.

Kwaadwillenden misbruiken die macht om spam te versturen of aanvallen uit te voeren. Zombienetwerken lijken op dit moment de grootste bedreiging van de internetveiligheid, schreef het ministerie van Economische Zaken recent nog in een analyse over de toekomst van elektronische communicatie.

Tip de redactie