Nederland maakte de meeste meldingen van datalekken sinds de invoering van de Europese privacywet (AVG). In totaal maakten Nederlanders 15.400 keer melding van een inbreuk op hun digitale gegevens, significant meer dan Duitsland (12.600) en het Verenigd Koninkrijk (10.600).

Dat meldt de juridische dienstverlener DLA Piper op basis van een inventaris van de gegevens van de 31 landen die de AVG hanteren.

Ook per hoofd van de bevolking staat Nederland bovenaan de lijst: er werden 89,8 klachten per 100.000 Nederlanders ingediend. Ierland en Denemarken staan in deze telling op twee en drie.

De gegevens van DLA Piper zijn niet volledig. Sommige landen houden AVG-meldingen slechts deels of niet publiekelijk bij.

Meerdere boetes uitgedeeld onder nieuwe privacywet

Het gaat om zowel kleine klachten, zoals verkeerd verzonden e-mails, als grotere hacks. Inmiddels zijn er 91 boetes uitgedeeld onder de nieuwe, striktere regels van de AVG.

De grootste boete staat op naam van Google, dat 50 miljoen euro betaalde. De meeste boetes vielen significant lager uit, waaronder 20.000 euro voor een Duits bedrijf dat de wachtwoorden van zijn medewerkers niet afdoende beschermde.