Cybercriminelen benaderen slachtoffers via fax

GORINCHEM - Na internet, e-mail en telefoon gebruiken criminelen nu ook de fax om creditcardgegevens van mensen af te troggelen, aldus een waarschuwing van informatiebeveiliger Sophos donderdag. Het bedrijf heeft een nepmailtje onderschept met het verzoek aan de ontvanger om de informatie te faxen.

De e-mail lijkt afkomstig van de klantenservice van het online betaalsysteem Paypal (van veilingsite eBay) en stelt dat onbekenden hebben geprobeerd het wachtwoord van de gebruiker te veranderen. Om er zeker van te zijn dat dat niet is gebeurd worden ze gevraagd een formulier binnen 24 uur in te vullen en te faxen. De e-mail is ook in Nederland verspreid.

Bewust

Het is voor zover bij Sophos bekend de eerste keer dat cybercriminelen grijpen naar 'oude' technieken zoals de fax. "Communicatiemiddelen uit de tijd dat niets of nauwelijks misging", aldus een woordvoerder. "Mensen worden zich bewust van de gevaren en zijn inmiddels voorzichtig met het afstaan van betaalinformatie via e-mail en internet", verklaart hij.

Vakantiereizen

Het hengelen naar vertrouwelijke informatie (phishing) gebeurde 'traditioneel' via e-mail of nepsites. In de afgelopen weken werden Nederlanders telefonisch benaderd door oplichters die goedkope vakantiereizen aanbieden. Bij enkele mensen die hun creditcardgegevens gaven, werd na het gesprek geld afgeboekt.

Tip de redactie