De Belgisch-Amerikaanse factcheckwebsite Lead Stories gaat met Facebook samenwerken om desinformatie op het sociale medium aan te pakken.

Op die manier krijgt Lead Stories toegang tot een online dashboard met berichten die door Facebook-gebruikers als mogelijk onjuist zijn aangemerkt. Lead Stories en andere samenwerkende factcheckers kunnen die berichten controleren.

Daarnaast blijft Lead Stories gebruikmaken van een eigen tool om viraal nieuws op te sporen en te controleren, maakt het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend.

Lead Stories wordt voornamelijk geleid door de Belgische Maarten Schenk, de ontwikkelaar van de tool waarmee het bedrijf bepaalt welk nieuws op sociale media populair is.

In januari onthulde Lead Stories in samenwerking met het Nederlandse Nieuwscheckers het bestaan van een Macedonisch netwerk dat op Facebook nepnieuws verspreidt.

Begin februari werd bekend dat factcheckwebsite Snopes en persbureau Associated Press hun samenwerking met Facebook juist stopzetten. In Nederland werkt Facebook met NU.nl samen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.