ENGLEWOOD - De Amerikaanse Liberty Media Corporation neemt kabelmaatschappij Casema over van France Telecom. Daarvoor betalen de Amerikanen uit Colorado de Fransen 750 miljoen euro in contanten, zo maakten zij donderdag bekend. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Casema is de derde kabelexploitant van Nederland. Ongeveer 1,5 miljoen huishoudens in onder meer Den Haag, Utrecht en Breda hebben een aansluiting op de kabel via het bedrijf. De overname heeft volgens Liberty de steun van het management en de ondernemingsraad van Casema.

Werkgelegenheid

Liberty verwacht "geen grote veranderingen in de werkgelegenheid" bij Casema te hoeven doorvoeren. Begin juli kondigde Casema zelf al aan maximaal 150 mensen op straat te zetten, voor een groot deel via gedwongen ontslagen. Daardoor moet het bedrijf in 2004 weer winstgevend zijn. De kabelmaatschappij is al enige jaren verliesgevend. In 2001 liep het nettoverlies op tot miljoen euro.

Het was al bekend dat Liberty Casema wilde overnemen, want Liberty Media en France Telecom voerden al sinds mei exclusieve onderhandelingen. De Amerikanen hebben ook de controle over concurrent UPC, dat in Nederland 2,3 miljoen aansluitingen heeft. Hoewel Liberty aangeeft de twee niet te willen fuseren, heeft zij wel plannen hen nauwer te laten samenwerken.

Over het effect van de overname op de tarieven, is Liberty vaag. Zij zegt de prijsstategie van Casema te onderschrijven, maar vindt een "herbalancering van de tarieven noodzakelijk en onvermijdelijk om Nederlandse kabelbedrijven te stimuleren die investeringen te doen die nodig zijn om consumenten betere diensten te bieden en grotere keuzevrijheid te bieden dan zij op dit moment hebben."

NMa

De overname is nog niet aangemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die goedkeuring moet verlenen. De NMa verwacht de melding snel. "Het wordt geen standaardzaak", aldus een woordvoerster. "We zullen de plannen goed bekijken."

Media-expert P. Jelgersma vindt dat de overname pas kan worden goedgekeurd als er vooraf een aantal dingen geregeld zijn. "Liberty Media krijgt straks een marktaandeel van 60 procent. Voor consumenten maakt het niet uit of er nu drie of twee regionale monopolisten zijn. Voor programma-aanbieders is het echter wel belangrijk, want de kabelexploitant krijgt macht over toegang tot de kabel."

Jelgersma, die tevens door de staat is aangewezen als voorzitter in een overleg tussen kabelbedrijven en televisieaanbieders, pleit ervoor dat de politiek vaart zet achter een wetsontwerp dat toegang regelt. "Dat wetsontwerp ligt er al een tijdje, maar is iets vertraagd."

Ook denkt de media-expert dat het verstandig is dat er eerst een convenant komt, waar zowel de televisie-aanbieders als de kabelaars hun handtekening onder zetten. "Daar zijn we nu over aan het praten. Onderwerpen in dat overleg zijn onder meer de relatie tussen beide partijen en herbalancering tussen tarieven en het vastrecht (voor het gebruik van de kabel)."

Overigens is Jelgersma niet tegen schaalvergroting. "Ik denk dat het zelfs nodig is om te overleven. Maar dan moeten er wel goede afspraken worden gemaakt."