Een nieuwe functie in webbrowser Mozilla Firefox blokkeert video's met geluid die automatisch worden afgespeeld. Dit moet onverwachte geluidsoverlast tegengaan.

De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat video's niet meer uit zichzelf geluid afspelen. In update 66 wordt de nieuwe functie uitgerold in Firefox voor pc en Mac. De update staat gepland voor 19 maart.

Video's die audio bevatten en meteen afgespeeld worden als je een pagina opent, worden door de nieuwe functie meteen geblokkeerd. Wanneer de browser geen geluid detecteert, begint de video wel.

Gebruikers kunnen zelf instellen voor welke websites de blokkade actief moet zijn en kunnen ook uitzonderingen toevoegen, bijvoorbeeld voor YouTube.

Bron van ergernis

Video's die uit zichzelf geluid afspelen bij het openen van een nieuwe pagina zijn volgens de ontwikkelaars van de webbrowser een grote bron van ergernis.

De functie was al enige tijd beschikbaar in de testversie van Firefox voor pc. Ook de Android-versie van Firefox blokkeerde dergelijke video's al, net als browsers zoals Chrome en Safari.