Een groep hackers uit China zou verantwoordelijk zijn voor een cyberaanval op de Europese vliegtuigbouwer Airbus, meldt het Franse zakenblad Challenges op basis van anonieme ingewijden.

Airbus maakte op 30 januari bekend slachtoffer te zijn geworden van een cyberaanval waarbij gegevens zijn gestolen. Wat de schade precies is, werd destijds nog onderzocht. Het zou in ieder geval gaan om persoonsgegevens van medewerkers.

Volgens een bron van Challenges zit de Chinese hackersgroep APT10 achter de hack De groep wordt gelinkt aan een Chinese inlichtingendienst. Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD zit de groep ook achter hacks op Nederlandse bedrijven.

APT10 staat bekend om zijn economische spionage voor China. De groep zou zijn aanval op Airbus over een periode van enkele weken hebben uitgevoerd. Volgens Challenges richtte de hackersgroep zich eerst op de computersystemen van een leverancier van Airbus, waarna in januari ontdekt werd dat ook de vliegtuigbouwer zelf slachtoffer was geworden.

"Het patroon van de aanval lijkt erg op dat van APT10", zegt een bron tegen het zakenblad. Of China daadwerkelijk achter de hacks zit, staat niet vast. Hoewel aanwijzingen een idee kunnen geven van wie er mogelijk achter een aanval zit, kunnen hackers ook bewust bepaalde tactieken gebruiken om onderzoekers op het verkeerde spoor te zetten.

De verantwoordelijke hackers zouden de buitgemaakte persoonsgegevens bijvoorbeeld kunnen gebruiken om in de toekomst nog meer gerichte aanvallen uit te voeren.