AMSTERDAM - De digitale videoreclame voor het niet-bestaande technofeest Housewitz was een 'flauwe grap'. Dat heeft de maker enige tijd geleden tegenover het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) verklaard. Een woordvoerder van het MDI meldde woensdag dat in de afgelopen maanden tientallen mensen over het filmpje hebben geklaagd. Dinsdag diende het Auschwitz-museum in Polen een klacht in bij de ambassade.

Het technofeest 'Housewitz' zou volgens de schokkende beelden met dj's onder de namen Michel der Heidie en Adolf von Bauren plaatsvinden op 4 mei (dodenherdenking) 2005.

De maker vertoont onder meer een hek met de inscriptie Tanzen macht frei (Dansen maakt vrij), een verwijzing naar de poort met de tekst Arbeit macht vrij (Arbeid maakt vrij) waardoor honderdduizenden personen, vooral joden, het vernietigingskwamp binnenkwamen om er nooit meer uit te komen. Verder heeft hij beelden van het dodenkamp, de gaskamers en de foto's van slachtoffers gebruikt. Ook is de Hitler-groet Sieg Heil te horen.

Afschuwelijk

De video was destijds op drie internetlocaties te vinden, aldus het MDI. De aanbieders hebben het filmpje op verzoek van het meldpunt weggehaald. De maker, een 22-jarige economiestudent, bood zijn excuses aan en vertelde dat het om een grap ging. Het MDI noemt de beelden "afschuwelijk".

"Ons werk leek gedaan", vertelde de zegsman woensdag. Maar omdat weblog GeenStijl een kopie blijft aanbieden, duikt het nu ook in Polen op en is daar opschudding ontstaan. Het Poolse Auschwitz-museum heeft dinsdag bij de Nederlandse ambassade in Warschau officeel zijn beklag gedaan.

Aangifte

Volgens het MDI weigert GeenStijl de beelden te verwijderen en doet het Openbaar Ministerie niets. De woordvoerder meldde dat het MDI alsnog aangifte gaat doen tegen de populaire internetsite. Volgens een verklaring bevestigen juristen de mening van het meldpunt dat de videoclip strafbaar is.

GeenStijl verwijst naar de eigen context en uitleg. De site keurt de actie van de maker sterk af en zegt dat het filmpje blijft staan om aan te tonen dat het Nederlandse onderwijs over de Tweede Wereldoorlog faalt. "Het is geen nazi-propaganda en niet strafbaar", laat een woordvoerder weten. Hij stelt bovendien dat er van het MDI geen verzoek tot verwijdering is binnengekomen.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft Housewitz in eerste instantie ook als niet strafbaar beoordeeld. Een eventuele aangifte zal opnieuw worden bekeken, liet een woordvoerder woensdag weten.

Dringende aandacht

Het Centraal Joods Overleg (CJO), het platform van joodse organisaties in Nederland, heeft minister Donner van Justitie gevraagd alsnog strafvervolging in te stellen. "Het CJO vraagt de minister zijn dringende aandacht aan de zaak te schenken en te bewerkstelligen dat er sprake is van een attente houding inzake strafvervolging in zaken met betrekking tot antisemitisme en ontkenning, bagatellisering of ridiculisering van de holocaust", aldus de organisatie.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft GeenStijl inmiddels per brief verzocht het filmpje te verwijderen. Volgens het centrum wordt "op een schokkende wijze de spot gedreven met de verschrikkingen in het kamp, zoals de gaskamers en de honger." Het centrum vindt het onbegrijpelijk dat het OM het Meldpunt Discriminatie Internet heeft laten weten vooralsnog niet tot strafvervolging over te gaan.

Onfatsoenlijkheid

De invloedrijke joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre heeft bij het Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een klacht ingediend. Directeur voor internationale zaken Shimon Samuels riep de OVSE woensdag in een verklaring vanuit Parijs op "onmiddellijk een einde te maken aan dit verderfelijke nihilisme". Volgens hem heeft GeenStijl "de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden tot een onovertroffen niveau van onfatsoenlijkheid".