AMSTERDAM - Een aantal incassobureaus hoopt met een digitale schandpaal weigerachtige bedrijven tot betalen te dwingen. Bedrijven die na herhaaldelijk verzoek hun rekeningen nog niet betaald hebben, riskeren tot 'Wanbetaler van de dag' verkozen te worden op de website incassoregister.nl. Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag.

Incassoregister.nl, een database van 400 incassobureaus en 250 deurwaarders, is de actie begonnen. Volgens hen is het de bedoeling de betalingsmoraal van een aantal bedrijven te verbeteren. Volgens initiatiefnemer Hans van Heertum zijn er in Nederland zo'n 12.000 bedrijven die hun rekeningen stelselmatig niet betalen.

De Nederlandse Vereniging van Incasso Ondernemers (NVI) ziet morele en mogelijk ook juridische bezwaren. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft een onderzoek ingesteld naar de website. "Van eenmansbedrijven is het makkelijk om de persoonsgegevens te achterhalen en bovendien kan de vermelding onevenredig veel schade aanrichten", legde een CBP-woordvoerder woensdag uit.

De website, waar incassobureaus en deurwaarders vorderingen kunnen aanmelden en opzoeken, toont per bedrijf incassodossiers. Wanbetalers worden willekeurig uit de database geselecteerd en op internet geplaatst. Zo kunnen bedrijven nieuwe afnemers screenen op het bestaan van betalingsproblemen, zo liet van Heertum weten.

De website zegt geen onderscheid te maken tussen grote of kleine debiteuren. "Ze zullen het niet leuk vinden, maar ik denk dat bedrijven die eindeloos op hun geld moeten wachten, zich nog kwader maken. Als je het zorgvuldig doet moet het kunnen", aldus Van Heertum.