Facebook heeft honderden accounts, pagina's en groepen die aan een Indonesisch netwerk van haatzaaiers en verspreiders van zogeheten nepnieuws worden gelinkt verwijderd.

Het gaat om 800 Facebook-accounts, 207 pagina's en 546 groepen. Daarnaast zijn op Instagram, dat onderdeel is van Facebook, 208 account offline gehaald, maakt Facebook bekend.

De politie in Indonesië ontdekte het bestaan van het netwerk, met de naam Saracen, in 2016. Drie leden werden gearresteerd op verdenking van het plaatsen van opruiende berichten op sociale media.

De Facebook-pagina's en Instagram-accounts werden door respectievelijk 170.000 en 65.000 mensen gevolgd, aldus Facebook. Volgens de Indonesische politie hebben de verdachten omgerekend duizenden euro's verdiend aan de verspreiding van de berichten.

De berichten zouden zich richten op onder meer religieuze en etnische kwesties. Facebook zegt dat het maatregelen heeft genomen vanwege het feit dat het om een gecoördineerde misleidende actie ging en niet vanwege de inhoud van de berichten.

De opgepakte verdachten hebben het bestaan van Saracen als gecoördineerde actie nooit bevestigd

Nieuwsbrief