HILVERSUM - Deze zomer introduceert Sony BMG de DualDisc in Nederland, een cd en dvd in één. Hiermee is het schijfje een luxere versie van de gewone muziek-cd, met extra's zoals 5.1 Surround Sound, muziekclips, interviews, foto's, concertregistraties, biografieën, songteksten en dergelijke.

De DualDisc bestond al in de Verenigde Staten, daar zijn volgens Sony inmiddels al zo'n vier miljoen DualDiscs verkocht. Nu zijn Nederland en Duitsland aan de beurt. "De consument krijgt meerwaarde met DualDisc", aldus Jurgen Post, General Manager Sony BMG Nederland.

Extra's

Sony BMG meldt in een persbericht dat de DualDisc niet gezien moet worden als de opvolger van de cd. De cd blijft het standaardformaat, en voor de muziekfans die iets extra's willen is er de DualDisc. Zo is het mogelijk om muziekclips, films, en weblinks toe te voegen.

De DualDisc gaat wel iets meer kosten dan een gewone cd. Verwacht wordt dat de prijs ongeveer drie à vier euro hoger gaat uitvallen voor DualDisc cd's. "Wil je meer of beter, dan kun je dat bij ons krijgen en betaal je ook iets meer", aldus Post.

Glans

"De cd is technologisch gezien niet meer nieuw en heeft iets aan glans verloren. De muziekindustrie moest daarom met iets nieuws komen wat de consument weer een unieke belevenis geeft", aldus CEO Andrew Lack van Sony BMG, in een interview met the Wall Street Journal.


Albums van bekende artiesten (Miles Davis, Bruce Springsteen, Jennifer Lopez, Avril Lavigne, Destiny's Child, John Mayer) worden op korte termijn ook leverbaar als DualDisc