AMSTERDAM - Google zou gevoelige beelden moeten verwijderen uit Google Maps en Google Earth. Dat stelt Ian Smith, directeur van de Australische Nuclear Science en Technology Organisation. Smith heeft Google gevraagd beelden van de Lucas Heights-kernreactor te verwijderen uit zijn programma's.

Het satellietbeeld van de Lucas Height reactor is twee jaar oud en bovendien te zien vanaf de centrale weg en het nabijgelegen vliegveld. Toch zegt Smith het niet makkelijk te willen maken voor iemand met verkeerde bedoelingen.

Google Earth blokkeert al wel beelden van het Witte Huis, maar laat wel 'gevoelige' Australische plekken zien als de Lucas Heights reactor, de geheime Amerikaanse basis bij Pine Gab en het Parliament House in Canberra. Volgens een Google-woordvoerder laat Google Maps beelden van 18 maanden oud zien en kan er bovendien niet ingezoomd worden op detailniveau. "Mensen die over het gebouw vliegen zien hetzelfde", aldus de woordvoerder.

Ook eerdere satellietbeeld-programma’s, zoals TerraExplorer van Skylinesoft, hebben soortgelijke problemen gehad. Zo zijn militaire en ook telecominstallaties vervangen door bossen, onder meer in Nederland. Dit is niet altijd compleet gebeurd, waardoor soms halve gebouwen en 'afgesneden' satellietschotels zichtbaar waren op gecombineerde satellietbeelden.