'Anti-afluistermobieltjes steeds populairder'

AMSTERDAM - Steeds meer bedrijven in Nederland maken gebruik van mobiele telefoons die niet af te luisteren zijn. In het bedrijfsleven zijn de anti-afluistermobieltjes vooral in trek om spionage te voorkomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

Volgens een leverancier hebben de laatste tijd vooral oliemaatschappijen, advocatenkantoren, accountants en handelsbedrijven een zogeheten Cryptophone gekocht. Dat is een niet afluisterbare mobiele telefoon. De afgelopen maanden is er een opvallende vraag uit de visindustrie. "De visimporteurs vermoedden dat iemand ze afluisterde. Telkens als ze een bod wilden doen, bood een ander bedrijf nét een paar cent lager", aldus de leverancier in de krant.

Criminelen

Leveranciers sluiten niet uit dat de Cryptophone ook aan criminelen geleverd wordt. Het zou volgens hen wel voor de hand liggen dat zij ook gebruik maken van de telefoons. Een van de weinige organisaties die het gebruik van de telefoons niet geheim houdt, is milieuorganisatie Greenpeace.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) laat in de krant weten zich geen zorgen te maken over het gebruik van het anti-afluistertoestel. De apparaatjes zijn gewoon op de markt verkrijgbaar en niet verboden, aldus de AIVD.

Tip de redactie