De Nederlandse politie gaat gebruikers van een grote DDoS-website opsporen.

Het gaat om gebruikers van Webstresser.org, meldt de politie in een persbericht. Hierop konden bezoekers DDoS-aanvallen inkopen, die vervolgens op grote schaal werden uitgevoerd. Dit maakte het relatief makkelijk om websites en andere online diensten plat te leggen.

Bij een DDoS-aanval probeert een groot aantal apparaten tegelijkertijd met één site of dienst te verbinden. Deze raakt hierdoor overbelast, waardoor anderen er geen gebruik van kunnen maken.

Een jaar geleden rolde de politie samen met Justitie de DDoS-website op. Toen was Webstresser de grootste aanbieder van DDoS-aanvallen ter wereld. Bij de actie kreeg de politie ook toegang tot de accounts van ruim 151.000 gebruikers.

Politie gaat profielen koppelen aan verdachten

In Nederland probeert de politie de profielen van gebruikers te koppelen aan de identiteiten van Nederlanders. Deze personen worden vervolgens benaderd voor een gesprek, waarbij ze erop worden gewezen dat een DDoS-aanval strafbaar is.

Afhankelijk van wat de verdachten hebben gedaan, wordt overwogen of de zaak naar het Openbaar Ministerie (OM) gaat.

In het Verenigd Koninkrijk werden eerder al meerdere verdachten gearresteerd die via de website DDoS-aanvallen lieten uitvoeren. Een dertigjarige man is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, omdat hij een telecomprovider in Liberia platlegde.

Aanvallen op gamewebsites onder de loep

Daarnaast zijn 21 gebruikers van Webstresser in het Verenigd Koninkrijk onderzocht. Zij zouden DDoS-aanvallen op gamesites en -diensten hebben uitgevoerd.

De Nederlandse politie zegt samen te werken met België, Kroatië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Roemenië en Slovenië om DDoS-aanvallers op te sporen.

Afgelopen jaar werden banken en de Belastingdienst veelvuldig offline gehaald door DDoS'ers.