YouTube gaat in de Verenigde Staten aanpassingen doen aan de manier waarop de videosite de gebruikers video's aanbeveelt. Op die manier moeten 'schadelijke' complotvideo's minder vaak naar voren komen.

"We zullen beginnen met het verminderen van aanbevelingen video's die op het randje zijn en video's die gebruikers op een schadelijke manier zouden kunnen informeren", schrijft YouTube vrijdag op zijn blog.

Daaronder vallen onder meer "geveinsde wondergenezingen voor ernstige ziektes, beweringen dat de aarde plat is of het schaamteloos propageren van onwaarheden over historische gebeurtenissen, zoals 9/11".

De maatregel betekent niet dat YouTube dit soort video's voortaan verwijdert, maar het sociale medium zal pogen om de complotvideo's niet langer aan gebruikers aan te bevelen. De video's zullen nog steeds bereikbaar zijn via YouTube-kanalen en in de zoekresultaten.

"We denken dat we hiermee de juiste balans vinden tussen het bieden van een platform voor de vrijheid van meningsuiting en onze verantwoordelijkheid naar gebruikers toe", aldus YouTube.

Volgens YouTube, dat eigendom is van Google, wordt minder dan 1 procent van de video's door de maatregel getroffen. Het bedrijf zegt de aanpassingen op termijn ook uit te willen rollen naar landen buiten de VS.