Polen zou definitief van plan zijn om Huawei uit te sluiten van zijn toekomstige 5G-netwerken, nadat onlangs in het land een Huawei-medewerker werd gearresteerd op verdenking van spionage.

"De arrestatie van een spion betekent einde discussie", zegt een anonieme ambtenaar tegen persbureau Reuters. "Ik denk niet dat de Chinezen in Polen in het 5G-netwerk aanwezig zullen zijn."

Met de stap zou Polen zich aansluiten bij onder meer de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, die eerder hebben besloten om Huawei uit te sluiten van hun toekomstige 5G-netwerken.

De gearresteerde Huawei-medewerker ontkent een spion van de Chinese overheid te zijn. Huawei heeft de man ontslagen.

Angst voor Chinese spionage

Westerse landen vrezen dat China de apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. Het bedrijf is naast smartphonefabrikant ook marktleider op het gebied van apparatuur voor telecomnetwerken.

In veel landen wereldwijd worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de introductie van 5G, de opvolger van 4G-netwerken. De technologie belooft onder meer sneller internet.

Apparatuur van Huawei is momenteel ook te vinden in 4G-netwerken in Nederland. Het kabinet werkt momenteel aan een China-strategie, onder meer om de risico's omtrent het gebruik van Huawei-apparatuur in kaart te brengen.

Publiek bewijs dat China apparatuur van Huawei gebruikt om te spioneren is er niet. Het bedrijf ontkent namens de Chinese overheid te werken.