Sociaal netwerk Facebook zou momenteel een speciaal lasersysteem testen waarmee satellieten van het bedrijf op termijn moeten communiceren, blijkt dinsdag uit documenten in handen van IEEE Spectrum.

De lasers worden getest door PointView, een dochterbedrijf van de techgigant dat zou werken aan de Facebook-satelliet Athena, meldt IEEE Spectrum.

Door satellieten via lasers te laten communiceren, kan er veel meer data worden uitgewisseld dan met bijvoorbeeld radiogolven. Daarnaast zou een laserstraal minder makkelijk op te vangen zijn door hackers.

Met Athena zou Facebook wereldwijd internet willen aanbieden. Daarmee zou het bedrijf gaan concurreren met de internetsatellieten van Elon Musk. Het sociale netwerk heeft nog niet op de geruchten gereageerd.

Het is niet voor het eerst dat Facebook met lasercommunicatie experimenteert. Het bedrijf zocht eerder uit hoe een vergelijkbaar systeem voor drones gebruikt kan worden. Daarvoor werden toen de lasers van het Duitse Mynaric ingezet. Een woordvoerder van Mynaric wil niet zeggen of het bedrijf nog samenwerkt met Facebook.

Facebook zou weer zijn gestart met het testen van drones voor het aanbieden van internet.

Nieuwsbrief