De Consumentenbond heeft een petitie aan Google overhandigd met ruim 50.000 handtekeningen. De ondertekenaars zijn tegen het opslaan van locatiegegevens door Google.

Het aanbieden van de petitie is onderdeel van een gezamenlijke actie van zeven consumentenorganisaties uit Europa, laat de Consumentenbond maandag weten.

De organisaties protesteren tegen het verzamelen van locatiegegevens van mensen met een Android-telefoon. Google zou daar niet op de juiste manier toestemming voor vragen, bleek eind vorig jaar uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet.

Google laat in een reactie aan de Consumentenbond weten het belangrijk te vinden "dat gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacyinstellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken". Het bedrijf zegt hard te werken aan het verbeteren van de privacyinstellingen.

'Google is in strijd met privacywet'

De consumentenorganisaties zeggen dat het nodig is om nadrukkelijk om toestemming te vragen voor het verzamelen van locatiegegevens. Het bedrijf handelt volgens de organisaties in strijd met de Europese privacy wet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij nationale privacytoezichthouders. Zij hebben de klachten in behandeling genomen.