Een 25-jarige man is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk. De man stal onder meer een seksueel getint filmpje uit het Dropbox-account van een vrouw en plaatste dat online.

De man chanteerde de vrouw door te dreigen de video online te plaatsen, tenzij zij zou betalen, maakt de rechtbank Noord-Holland maandag bekend. Toen dat niet gebeurde, plaatste hij de video daadwerkelijk op het internet.

"Als gevolg daarvan heeft de vrouw nog steeds te kampen met psychische klachten en gevoelens van angst en onzekerheid", schrijft de rechtbank.

De vrouw heeft een schadevergoeding van in totaal bijna 8.700 euro gekregen, waarvan 6.000 euro voor immaterieel geleden schade.

Ook slachtoffers via Marktplaats, ABN AMRO en webwinkels

Ook zijn 36 mensen slachtoffer geworden omdat de man via Marktplaats slachtoffers vroeg om 1 cent over te maken naar een nepwebsite van ABN AMRO. Op die manier verzamelde hij bankgegevens, waarna hij hen geld afhandig maakte. De bank heeft tot nu toe ruim 59.600 euro uitgekeerd aan gedupeerde klanten.

Daarnaast drong de verdachte bij 23 slachtoffers in op accounts webwinkels Bol.com en Wehkamp. Hij wist toegang te krijgen door door middel van phishing naar de inloggegevens van de slachtoffers te 'hengelen'. Vervolgens bestelde hij op hun naam producten, liet ze door anderen ophalen en verkocht ze als tweedehands producten door.

Na zijn gevangenisstraf bevindt de man zich drie jaar in proeftijd. In die periode moet hij onder meer inzicht geven in zijn computer- en internetgedrag.