Hackers die worden gelinkt aan de Chinese overheid zouden zich hebben gericht op Nederlandse overheidsinstanties. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen.

Een woordvoerder van de AIVD kan zaterdagmiddag tegen NU.nl niets zeggen over het bericht dat de Chinese hackersgroep het heeft gemunt op Nederlandse overheden.

De hackersgroep wordt aangeduid als APT10 en is volgens de AIVD gelinkt aan China. De benaming APT ('advanced persistent threat', geavanceerde aanhoudende dreiging) wordt gebruikt om aan te geven dat een organisatie wordt ondersteund door een natiestaat.

De AIVD maakte in december al wel kenbaar dat APT10 zich op Nederlandse bedrijven richt. Het bericht volgde beschuldigingen van de Verenigde Staten en het Vereningd Koninkrijk dat de Chinese hackers wereldwijd hackaanvallen uitvoeren.

APT10 staat al jaren bekend als een groep die zich richt op Westerse doelen. Volgens internetbeveiligingsbedrijf FireEye is naast economische spionage ook militaire spionage een motief van de Chinese hackers.