De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt Facebook een recordboete op te leggen vanwege het schenden van privacy van gebruikers.

Dat zeggen drie ingewijden tegen The Washington Post. De boete zou volgens de bronnen veel hoger uitvallen dan die van Google in 2012. Destijds legde de FTC Google een boete van 22,5 miljoen dollar (bijna 20 miljoen euro) op.

Het is niet bekend hoe hoog de boete van Facebook zou zijn. De afgelopen weken spraken vijf commissieleden van de FTC over het bedrag, maar die gesprekken zouden nog niet zijn afgerond.

De Amerikaanse toezichthouder doet sinds vorig jaar maart onderzoek naar Facebook om te zien of het bedrijf de privacyregels heeft geschonden. Facebook kwam toen in het nieuws vanwege het privacymisbruikschandaal met Cambridge Analytica.

Dat bedrijf had via een Facebook-app toegang tot persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers, zonder dat zij daarvoor toestemming hadden gegeven. De informatie is mogelijk ook gebruikt voor de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump.