Facebook heeft meerdere pagina's, groepen en accounts verwijderd die gecoördineerd misleidend gedrag vertoonden. Het gaat om activiteit op zowel Facebook als Instagram, dat onderdeel is van de socialemediagigant.

De twee acties hadden hun oorsprong in Rusland, maar stonden voor zover bekend los van elkaar, maakt Facebook donderdag bekend.

Het gaat om pagina's die werden beheerd door medewerkers van de Russische staatsomroep Sputnik maar dat niet aan hun volgers en bezoekers kenbaar maakten.

De pagina's presenteerden zichzelf als onafhankelijke nieuwspagina's of als als pagina's omtrent alledaagse onderwerpen, zoals het weer, sport, economie en politiek.

Volgens het bedrijf richtte één actie zich specifiek op Oekraïne, terwijl de andere in meerdere landen actief was. Het gaat om gebieden rond het westen van Rusland, zoals de Baltische staten, Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië.

De internationaal geconcentreerde actie betrof 289 pagina's en 75 accounts op Facebook. Zij hadden een bereik van 790.000 personen, maar hoe goed de berichten werden bekeken, is niet duidelijk.

In totaal hebben de pagina's voor omgerekend ruim 118.000 euro aan advertenties gekocht, zowel in dollars, euro's als Russische roebels. De oudste advertentie kwam uit 2013, de meest recente uit januari 2019. Ook organiseerden de pagina's vanaf 2015 evenementen.

Facebook spoorde Oekraïne-actie op na tip VS

De actie die zich specifiek op Oekraïne richtte, betrof 26 pagina's, 77 accounts en vier groepen op Facebook, en 41 accounts op Instagram. Facebook kwam de actie op het spoor na een tip van de Amerikaanse overheid.

De pagina's op Facebook en Instagram werden door respectievelijk 180.000 en 55.000 gebruikers gevolgd. In 2018 spendeerden de pagina's omgerekend bijna 22.000 euro aan advertenties. Eerdere of later aangekochte advertenties zijn bij Facebook niet bekend.