De Duitser die persoonlijke informatie van politici en anderen zou hebben verspreid, handelde mogelijk niet alleen. Hij legde een bekentenis af, maar tijdens verhoren kon hij rechercheurs niet laten zien hoe hij aan de informatie kwam.

Dat melden de Duitse omroepen ARD, rbb, NDR, WDR en de krant Süddeutsche Zeitung woensdag. Mogelijk heeft de hacker één of meer handlangers gehad.

De twintigjarige Johannes S. uit de deelstaat Hessen werd ongeveer anderhalve week geleden gearresteerd. Hij heeft het inmiddels geblokkeerde Twitter-account @_0rbit gebruikt om onder meer telefoonnummers, adressen, facturen, chatgegevens en creditcardinformatie van mensen te verspreiden.

Hij deed dat stapsgewijs met een soort adventskalender. Het datalek zorgde voor grote ophef in Duitsland. Ongeveer duizend mensen zouden gedupeerd zijn.

De verdachte zei dat de slachtoffers hem hadden geïrriteerd met hun uitspraken. Alle partijen behalve de rechts-populistische AfD waren getroffen.

Na zijn bekentenis zetten rechercheurs de verdachte voor een computer, waarop hij moest laten zien hoe hij te werk was gegaan. Toen bleek onder meer dat hij niet in staat was om tweestapsverificatie te omzeilen, terwijl de dader zo aan de informatie gekomen zou zijn.