AMSTERDAM - Computerwinkels hebben het steeds moeilijker. De handel in computers stortte in nadat staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) vorig jaar augustus de pc-privé-regeling afschafte, schrijft Algemeen Dagblad woensdag. Werknemers konden via de fiscale regeling goedkoper een pc aanschaffen.

In de jaren 2000 tot 2003 was de omzet van de pc-shops het grootst. Nu moeten de winkels er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. Toen de regeling nog gold, kochten veel meer mensen een personal computer. Het afschaffen van de regeling werd direct teruggezien in de omzet van de bedrijven, zegt een woordvoerder van een computerwinkel in de krant.

Uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel blijkt dat de 1.200 computershops de slechtst draaiende branche vormen van de detailhandel. De omzet van de pc-winkels daalde dit jaar gemiddeld negentien procent. Van de 34 onderzochte branches zagen 27 branches hun omzet dalen. Fotovakhandelaren, die een omzetdaling van dertien procent hadden, en dierenspeciaalzaken, met een omzetdaling van 11,4 procent, zijn in de cijfers de meest opvallende dalers.

Promotiecampagne

De brancheorganisatie Nederlandse Computerwinkels (NLCW) onderzoekt naar de mogelijkheden om samen met de overheid te komen tot een compensatieregeling, aldus secretaris Toon Klaassen. Ook lanceert de NLCW vanaf september een promotiecampagne voor computerwinkels, gesteund door onder meer Microsoft en HP. Eveneens werkt NLCW aan een televisieprogramma in samenwerking met Endemol, dat de Nederlandse computerwinkels in een positief daglicht moet zetten.