De Verenigde Staten hebben twee mannen uit Oekraïne aangeklaagd voor het hacken van de Securities and Exchange Commission (SEC). De verdachten zouden door het inzien van geheime documenten met voorkennis hebben gehandeld.

De verdachten zouden van februari 2016 tot maart 2017 inzicht hebben gekregen in vertrouwelijke documenten, maakt de Amerikaanse justitie bekend.

Het gaat om documenten met informatie die van invloed kan zijn op de prijs van een aandeel. Informatie uit de documenten kan op een later moment publiekelijk bekend worden.

Volgens de aanklacht hebben de twee Oekraïners informatie uit de documenten gebruikt om met voorkennis te handelen. Ook zouden zij de informatie hebben verkocht aan anderen, die daarvan konden profiteren.

In september 2017 werd bekend dat onbevoegden toegang hebben gekregen tot Edgar, een systeem van de SEC waarin beursgenoteerde bedrijven documenten bij de autoriteit kunnen indienen.

De verdachten riskeren een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar voor een van de aanklachten. Voor een andere aanklacht kunnen zij vijf jaar celstraf krijgen. Ook riskeren zij een boete van honderdduizenden dollars.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!