YouTube gaat gevaarlijke uitdagingen en streken op zijn platform verbieden. Het gaat om 'uitdagingen' waarbij mensen zichzelf filmen terwijl zij bijvoorbeeld wastabletten eten of geblinddoekt aan het verkeer deelnemen.

Uitdagingen die dodelijk kunnen zijn of daadwerkelijk een dodelijke afloop hadden, zijn niet op het platform toegestaan, verduidelijkt YouTube in zijn voorwaarden.

Een jaar geleden nam YouTube al maatregelen tegen de zogenoemde Tide Pod Challenge: een 'uitdaging' waarbij mensen zichzelf filmen terwijl zij een wastablet eten. Onlangs riep streamingdienst Netflix op om niet geblinddoekt over straat te gaan in de zogeheten Bird Box Challenge, een verwijzing naar film Bird Box.

Ook streken waarbij slachtoffers de indruk kunnen krijgen dat zij fysiek gevaar lopen of streken die bij kinderen tot emotionele schade kunnen leiden, zijn niet toegestaan.

De komende twee maanden krijgen YouTube-gebruikers geen waarschuwing als zij toch dit soort video's openbaar maken. Vanaf halverwege maart kunnen makers een officiële waarschuwing krijgen. Accounts die in drie maanden tijd drie waarschuwingen ontvangen, worden door YouTube verwijderd.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!