Een Britse hacker is vrijdag veroordeeld tot twee jaar en acht maanden cel, omdat hij DDoS-aanvallen uitvoerde op een telecomprovider uit Liberia. Hij legde de systemen plat in opdracht van een concurrent van het bedrijf.

De nu dertigjarige Brit begon in oktober 2015 met de aanvallen op provider Lonestar MTN. Hij gebruikte onder meer gehackte beveiligingscamera's.

Hij gaf die de opdracht om tegelijk computersystemen van de provider te bezoeken. Die konden al dat verkeer niet aan en bezweken. Een aanval in november 2016 was zelfs zo hevig, dat die het hele internetverkeer in Liberia platlegde.

Lonestar MTN verloor door de aanvallen tientallen miljoenen euro's, onder meer doordat gefrustreerde klanten hun abonnement opzegden.

De hacker, die de schuilnamen BestBuy en Popopret gebruikte, voerde de aanvallen uit in opdracht van een hoge bestuurder van concurrent Cellcom. De hacker kreeg daar een maandelijkse vergoeding voor.

De Brit voerde in november 2016 ook een aanval op Deutsche Telekom uit. Daarvoor kreeg hij eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf in Duitsland.