Zoekmachines zouden alleen in webbrowsers van Europese gebruikers het recht om vergeten te worden hoeven toe te passen, concludeert advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof in een advies aan de rechtbank.

Het Europees Hof besloot in mei 2014 dat zoekmachines schadelijke resultaten in sommige gevallen uit de zoekresultaten moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt.

In 2015 weigerde Google om koppelingen van al zijn pagina's te verwijderen, nadat de Franse privacywaakhond daarom gevraagd had. In plaats daarvan werd alleen informatie van aan Europese lidstaten gekoppelde domeinnamen gewist.

De zaak ging naar de Europese rechter, die deze op dit moment nog behandelt. Nu heeft de advocaat-generaal de zoekgigant gelijk gegeven. Een zoekmachine is volgens hem "niet verplicht om deze verwijdering toe te passen op alle domeinnamen", maar hoeft dit enkel bij Europese domeinen te doen.

Zoekmachines moeten IP-adressen in de gaten houden

Wel moeten zoekbedrijven ervoor zorgen dat Europeanen de verwijderde informatie niet alsnog makkelijk kunnen opzoeken, door bijvoorbeeld te kijken of een Europees IP-adres probeert een Amerikaans domein te bezoeken.

In een tweede zaak concludeert de advocaat-generaal dat zoekmachines verzoeken tot verwijdering van koppelingen naar gegevens systematisch moeten inwilligen. Daarbij moeten bedrijven er wel op letten dat het recht op vrije meningsuiting wordt beschermd.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Het Europees Hof kan daarom ondanks dit verzoek nog het tegendeel oordelen. In de praktijk wordt het advies meestal wel opgevolgd.