De privacyautoriteit van het Verenigd Koninkrijk heeft Cambridge Analytica een boete van 15.000 pond (ruim 16.600 euro) opgelegd, omdat het bedrijf niet volledig heeft voldaan aan een verzoek tot inzage in persoonlijke data.

Ook moet het Britse databedrijf nog bepaalde kosten en een schadevergoeding betalen. Het gaat om een aanvullend bedrag van 6.170 pond, maakt de toezichthouder Information Commissioner's Office (ICO) woensdag bekend.

Cambridge Analytica staat centraal in het privacyschandaal rond Facebook. Via het sociale medium wist een onderzoeker privégegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers te bemachtigen. Een deel van die gegevens werd doorgespeeld aan Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica moest van de toezichthouder alle data van de New Yorkse professor David Carroll aan de man zelf overhandigen. Cambridge Analytica had een maand de tijd om de gegevens aan de Amerikaanse staatsburger te geven.

Cambridge Analytica gaf Carroll een overzicht van de informatie die het bedrijf over hem had, maar verzuimde te onderbouwen hoe het bedrijf tot dit overzicht was gekomen. Het databedrijf heeft erkend de Britse wet te hebben overtreden.

Als gevolg van het privacyschandaal werd Cambridge Analytica, inclusief alle aan het bedrijf direct gelieerde ondernemingen, opgeheven.

Facebook kreeg boete voor kern privacyschandaal

In oktober kreeg Facebook van de ICO de maximale boete van 500.000 pond voor de ingebouwde functie die het de onderzoeker mogelijk maakte om de data van miljoenen gebruikers te verzamelen.

Het Britse onderzoek naar het dataschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica loopt nog.