Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Lab zou de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op de hoogte hebben gebracht van de diefstal van 50 terabyte aan gegevens.

De verdachte stuurde via zijn Twitter-account vijf cryptische berichten naar twee onderzoekers van Kaspersky, meldt Politico woensdag op basis van twee anonieme ingewijden.

De man, Harold Martin, werd in augustus 2016 gearresteerd op verdenking van diefstal van 50 terabyte aan gevoelige data. Hij werkte indirect voor de NSA en zou de gegevens mee naar huis hebben genomen.

Een half uur nadat Martin op Twitter zijn berichten had verstuurd, begon de hackersgroep The Shadow Brokers zijn 'veiling' van geheime hacktools van de NSA. De hackers beweerden de geheimen van de NSA te hebben gestolen.

Kaspersky tipte Amerikaanse inlichtingendienst

De onderzoekers van Kaspersky vroegen zich af of Martin bij het hackerscollectief betrokken was. Het bedrijf adviseerde de Amerikaanse inlichtingendienst de man te onderzoeken. Hij werd vervolgens aangehouden.

Wat de relatie tussen Martin en de hackersgroep precies was, is niet duidelijk. Mogelijk hebben The Shadow Brokers de geheime gegevens van computers van Martin gestolen. De hackersgroep, die wordt gelinkt aan Rusland, was ook na de arrestatie van Martin online actief.

Kaspersky Lab wil volgens Politico niet op de berichtgeving reageren.

Verenigde Staten wantrouwen Kaspersky Lab

De Verenigde Staten hebben Kaspersky Lab regelmatig aangeduid als een verlengstuk van het Kremlin. Het Russische bedrijf ontkent dit en zegt onafhankelijk te werken.

In september 2017 besloot de VS uit angst voor spionage dat producten van Kaspersky niet langer door de Amerikaanse overheid gebruikt mogen worden.

Nederland besloot in mei 2018 dat de antivirussoftware van Kaspersky op termijn niet meer door de overheid gebruikt zal worden. Het is onduidelijk op welke termijn de software volledig uitgefaseerd zal zijn.