De Vietnamese overheid stelt dat Facebook een nieuwe cybersecuritywet in het land schendt, omdat gebruikers kritiek op de overheid kunnen plaatsen.

Dat meldt het staatspersbureau van het land volgens Reuters.

Het is in Vietnam niet toegestaan om mensen op te roepen in actie te komen tegen de regering. Volgens het ministerie van Informatie en Communicatie gebeurt dit echter wel op Facebook.

Op het sociale netwerk zou laster over organisaties en personen staan. Ook zou geregeld kritiek op de overheid worden gedeeld. "Dit materiaal schendt op ernstige wijze de cybersecuritywet van Vietnam", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Een woordvoerder van Facebook zegt dat het bedrijf een manier heeft om illegaal materiaal te melden en dat alles dat wordt ingediend ook wordt onderzocht. Er werd niks specifieks over Vietnamese meldingen verteld.

Zorgen over nieuwe wet in Vietnam

De nieuwe cybersecuritywet van Vietnam werd op 1 januari van kracht en wordt door privacyinstanties bekritiseerd. Techbedrijven worden verplicht een kantoor in het land te openen en gegevens van burgers lokaal op te slaan.

Meerdere techgiganten hebben zorgen gedeeld over de wet, omdat het hierdoor voor de overheid makkelijk wordt om privédata van Vietnamese gebruikers in te zien.