De Duitse politie heeft maandag een verdachte opgepakt in verband met de grote hack op Duitse politici en beroemdheden.

De twintigjarige student werd zondag door de Duitse politie opgepakt in de deelstaat Hessen in het midden van Duitsland, meldt Duitse federale recherchedienst BKA. 

Tijdens een eerste verhoor bekende de man verantwoordelijk te zijn voor de hacks. Hij handelde hierbij alleen, uit woede om een aantal uitspraken van de getroffen politici, journalisten en beroemdheden. 

Volgens de Duitse politie was de man zich niet bewust van de gevolgen van zijn daden. De verdachte is student en woonde nog bij zijn ouders. Voorlopig onderzoek biedt geen reden om aan te nemen dat er een derde betrokken was bij de hack.

Andere verdachte was mogelijk verspreider informatie

Maandag werd in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg ook al een huiszoeking bij een negentienjarige Duitse man verricht in het kader van de grote hackzaak. Die verdachte lijkt zich vooral schuldig te hebben gemaakt aan het verspreiden van de gestolen informatie.

In december werd via een Twitter-account gestolen informatie van Duitse politici en beroemdheden verspreid. Dat ging bij wijze van adventskalender, waarbij de informatie naarmate de maand vorderde steeds gevoeliger werd.

Eind december werd er privé-informatie van leden van de Bondsdag, het Duitse parlement, gedeeld. Parlementsleden hebben al gepleit voor een reorganisatie van het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging. Dat kantoor lichtte de minister van Binnenlandse Zaken en de bondskanselier niet tijdig in van de hack, hoewel het wel op de hoogte leek te zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!