De officier van justitie eist een gevangenisstraf van dertig maanden tegen een hacker die bijna zeventig slachtoffers maakte. Tien maanden van de strafeis zijn voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De 25-jarige man wordt verdacht van hackaanvallen en phishing. Daarmee brak hij in op onder andere webwinkelaccounts en accounts op clouddienst Dropbox.

De man zou geld hebben verdiend door bijvoorbeeld te zoeken naar seksueel getinte afbeeldingen. Hij vertelde slachtoffers dat de foto's openbaar gemaakt werden, tenzij ze hem betaalden.

Ook bestelde hij in webwinkels producten met accounts van anderen. Omdat hij koos voor de optie achteraf betalen, kon hij dat doen zonder de concrete betaalinformatie van slachtoffers. De getroffen webwinkelbezoekers werden achteraf wel gesommeerd te betalen.

Hacker zegt spijt te hebben

Eind oktober 2017 werd een man gearresteerd toen hij een met een gehackt account besteld pakket probeerde af te halen. Met behulp van gesprekken op de telefoon van deze man werd uiteindelijk de 25-jarige verdachte opgespoord. Die werd in juli 2018 gearresteerd.

De man bekent schuld en zegt spijt te hebben van zijn daden. Hij heeft naar eigen zeggen ongeveer 2.000 euro per maand verdiend met zijn hackaanvallen. Dat bedrag trekt het Openbaar Ministerie in twijfel.