Gebruikers vertrouwen Netflix en Microsoft het meest van alle techbedrijven. Facebook wordt met afstand het minst vertrouwd met persoonlijke data, blijkt uit onderzoek van data-analist Toluna.

Onderzoeksbureau Toluna ondervroeg duizend gebruikers over wie zij hun persoonlijke data het meest toevertrouwden. Netflix en Microsoft kwamen daarbij als beste naar voren, samen met automaker Tesla.

Facebook staat ver onderaan. Ruim 40 procent van de ondervraagden gaf aan het bedrijf helemaal niet te vertrouwen met persoonlijke gegevens.

Na Facebook zijn het vooral Twitter en Amazon waar gebruikers het minste vertrouwen in hebben. Die bedrijven worden door 8 procent van de gebruikers genoemd.

Facebook kampte in 2018 met een aantal grote schandalen rondom persoonlijke data. Zo was er het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij een Brits bedrijf heel veel persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers wist te bemachtigen. Daarnaast werden de data van miljoenen gebruikers buitgemaakt bij een hack.

Andere techbedrijven waar gebruikers sceptisch over zijn zijn Uber en Google. Apple en Snap (het bedrijf achter Snapchat) vallen in het midden.