De Amerikaanse president Donald Trump zou overwegen om het gebruik van Chinese telecomapparatuur volgend jaar te verbieden door de noodtoestand uit te roepen.

Dat vertellen meerdere bronnen aan persbureau Reuters. Het plan zou al acht maanden op de plank liggen en wordt mogelijk in januari uitgevoerd.

Trump zou de International Emergency Economic Powers-wet in willen zetten. Door de noodtoestand uit te roepen, mag hij commerciële bedrijven reguleren en bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde producten verbieden.

De Chinese techbedrijven Huawei en ZTE maken apparatuur die in telecommasten wordt gebruikt. De Verenigde Staten vrezen dat de Chinese overheid deze apparatuur misbruikt om telefoonverkeer af te luisteren.

Handelsoorlog tussen de VS en China

Zowel Huawei als ZTE heeft in het verleden meermaals ontkend namens China te spioneren. In Canada werd eerder de financieel directeur van Huawei op verzoek van de VS gearresteerd. Het bedrijf zou zich niet houden aan sancties tegen Iran. De topvrouw werd op borgtocht vrijgelaten.

Door het gebruik van Chinese telecomapparatuur te verbieden, zou de regering ook meerdere grote Chinese bedrijven van de markt weren. China en de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!