WASHINGTON - Het hoofd aanmeldingen van de prestigieuze Amerikaanse universiteit in Princeton heeft in april verschillende keren ingebroken op een internetpagina van concurrent Yale. De universiteitsmedewerker zocht op de pagina de namen van studenten, die Yale had toegelaten.
Princeton
Yale

Dit hebben woordvoerders van beide instellingen donderdag bevestigd, meldt de New York Times vrijdag.

Yale heeft een klacht ingediend bij het federale onderzoeksbureau. Princeton heeft de medewerker op non-actief gezet, spijt betuigd aan Yale en een onderzoek ingesteld. Beide universiteiten deden geen uitspraken over de motieven van de man, die al sinds 1983 op Princeton werkte en sinds 2001 de afdeling aanmeldingen leidde.

Geboortedata en sofinummers

Onderzoekers van Yale ontdekten dat de pagina achttien keer onrechtmatig was bezocht en dat elf maal een dossier van een aangemelde student was opgevraagd door iemand die daar geen toestemming voor had. De medewerker van Princeton heeft toegegeven dat hij dit kon doen door de geboortedata en sofinummers in te voeren van studenten die zich zowel bij Yale als bij Princeton hadden ingeschreven. Als hoofd aanmeldingen beschikte hij over deze gegevens.

Yale introduceerde de internetpagina dit jaar om studenten via de elektronische weg te laten weten of ze al dan niet aan de universiteit van Yale konden komen studeren. De pagina meldde dat alleen de studenten zelf er een kijkje op mochten nemen. Yale heeft de studenten van wie de Princetonmedewerker informatie opvroeg geïnformeerd.

In de universiteitskrant van Yale op internet zei de medewerker donderdag dat hij alleen maar wilde testen of het nieuwe systeem dat Yale gebruikte gevoelig was voor inbraak. De hoofdredacteur van de krant suggereerde dat de man persoonlijke informatie over de studenten zocht, zoals gegevens over hun hobby's, die in de dossiers ook voorkwamen.

Medewerkers van andere universiteiten in de VS zien in het incident een aanwijzing voor de toenemende gekte rondom aanmeldingsprocedures, in het bijzonder op gerenommeerde universiteiten als Yale en Princeton. Deze instellingen krijgen voor iedere plek die ze hebben gemiddeld tien aanmeldingen.